Hieronta

Hieronta

Hieronnasta hyötyvät kaikki koirat kotikoirista harrastekoiriin, ikään ja käyttötarkoitukseen katsomatta! Hieronta muun muassa vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuona-aineita, lisää lihasten elastisuutta, nopeuttaa palautumista ja lievittää stressiä. Hierontaan kuuluu myös koiran iän ja toimintakyvyn mukainen nivelten mobilisointi ja venyttely, jotka lisäävät ja ylläpitävät nivelten ja pehmytkudosten joustavuutta ja liikkuvuutta. Mikä tärkeintä, hieronta ja siihen kuuluvat käsittelyt rentouttavat koiraa ja vapauttavat reilusti hyvän olon hormoneja. 

Aktiivikäytössä olevat urheilu- tai metsästyskoirat pysyvät hieronnan avulla paremmin ns. toimintakunnossa, sekä hieronnalla voidaan ennaltaehkäistä lihasten venähdyksiä tai revähdyksiä. Näyttelykoirille saadaan hieronnan avulla pituutta ja näyttävyyttä liikkeisiin sekä ryhtiä seisottamiseen. Hieronta myös vaikuttaa positiivisesti turkin laatuun, kiiltoon ja kirkkauteen!

Seniorikoirilla tarve hieronnalle kasvaa mahdollisten iän tuomien vaivojen myötä. Hieronnalla voidaan vaikuttaa muun muassa nivelvaivoihin, iän tuomaan kankeuteen ja rappeumiin lihaksistossa sekä ikääntyvän koiran mielialaan ja virkeyteen. Pentuhieronta, eli hellempi sively antaa tukea koiran fyysiselle kehitykselle, kehotietoisuudelle ja totuttaa pieniä käsittelyyn.

Koirahieronnan vaikuttavuus on parhaimmillaan, kun koiran tuo hierontaan ennaltaehkäisevästi ja terveyttä ylläpitävästi. Yhdessä saamme suunniteltua jokaiselle koiralle sopivan ja sen käyttötarkoitusta eniten tukevan hoitorytmin!

Mitä hieronnassa tapahtuu?

Hieronta alkaa koiran juoksutuksella, jossa tutkin silmämääräisesti sen liikkeitä. Siirrymme tämän jälkeen hoitotilaan, jossa ensin kartoitamme koiran perustiedot. Sen jälkeen käyn koiran läpi palpoiden eli tunnustellen ja aloitan hieronnan. Hieronnan aikana koira voi maata, istua tai seistä, hieronta tehdään aina koiran ehdoilla. Käynnin lopuksi palpoin vielä koiran läpi ja tsekkaan hieronnan vaikuttavuuden. Koiran omistaja on paikalla koko hieronnan ajan.

Jos koirallasi on lääkärinlausunto esimerkiksi vammasta tai sairaudesta, nappaa se käynnille mukaan. Koiralla on hyvä olla kaulassa panta, jolla voi tarvittaessa lempeästi ohjailla koiraa. Omat herkut ja kodilta tuoksuvan alustan voi myös tarvittaessa ottaa mukaan.

Ohjeet ennen ja jälkeen hieronnan

Ennen hierontaa koira on hyvä käyttää tarpeillaan sekä mahdollisuuksien mukaan n. 15 min lenkillä, jolloin koiran lämmitelty keho ottaa hoidon kaikista tehokkaimmin vastaan. Jos hieronta-aika sattuu koiran ruokinta-ajalle, kannattaa ruoka antaa paria tuntia ennen tai jälkeen hieronnan.

Hieronnan jälkeen koiran tulisi päästä tarpeilleen. Hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuona-aineita, joten käsittelyn jälkeen tulee lisäksi huolehtia koiran riittävästä vedensaannista. Hieronta vastaa rasittavuudeltaan yhtä treenikertaa, joten samana päivänä tärkeää on lepo, koiran lämpimänä pitäminen ja palautuminen. Hieronnasta seuraavana päivänä koiran voi käyttää ravilenkillä, jolloin pitkä ja vapaa liike vielä avaa koiraa ja tehostaa hieronnan vaikutusta.

Milloin koiraa ei hierota?

  • Akuutti eli juuri tapahtunut trauma
  • Erilaiset tulehdustilat (bakteeri, virus, sieni)
  • Keskushermostoperäinen halvaus
  • Juoksujen tai tiineyden aikaan
  • Tarttuvat taudit (esim. kennelyskä, ei edes oireettomana, jos samassa taloudessa sairaita koiria!)
  • Ulkoloiset
  • Viikon sisään rokotteen annosta
  • Sydänviat, epilepsia ja muut todetut sairaudet sekä kipulääkityksen aikana eläinlääkärin ohjeen ja hoitotasapainon mukaan tapauskohtaisesti

Eläinlääkäriä kannattaa aina konsultoida, jos oman koiran hierottavuus mietityttää!